Gode nyheder til lystfiskerne: Efter flere års ventetid er det nye Kyst- og Lystfiskercenter på vej – en stor tak til Eva Kjer Hansen

3XN GXN og DETBLÅ som landskabsarkitekt har vundet konkurrencen om at tegne det kommende Kyst- og Lystfiskercenter på Assens Havn. Bygningen skal med sit enkle og poetiske ovale design danne rammerne for formidlingen af livet og naturen under vandet.

.- Vores kollektive forståelse om at vi skal passe bedre på havmiljøet vokser i disse år. Denne udvikling skal Kyst- og Lystfiskercenteret sætte skub i som et nyt centrum for oplevelser og viden om menneskers og klimaforandringernes påvirkning på havet, lyder det fra arkitekterne.

Centeret lægger sig med sin placering på Midtermolen i Assens havn side om side med Lillebælt og forbinder havneliv, kystliv, historie, kultur og natur. Bygningens runde design tager afsæt i denne kontekst med en enkel og let-aflæselig form, der henvender sig hele vejen rundt og som kan blive et nyt vartegn for byen og landsdelen.

– For os har det været vigtigt at designe en bygning som på en og samme tid er enkel og poetisk. En bygning som passer ind i omgivelserne, en bygning som er varm og velkommende, legende og oplevelsesrig,” siger Jan Ammundsen, designansvarlig og senior partner hos 3XN. ”Bygningens ovale form gør den let genkendelig fra alle sider og giver et fleksibelt layout. Hertil er der fokus på varme, robuste og naturlige materialer med træ og tegl. Designet er kompakt, enkelt og bæredygtigt.”     

Det nationale Kyst- og Lystfiskercenter bliver en bygning på 700 kvadratmeter i to etager og med i alt tre udstillingsrum. Den simple indre enhed vil på praktisk vis kombinere og understøtte aktiviteter, udstilling, foreningsliv, lokale gæster og turister.

Sådan kommer det nye Kyst- og Lystfiskercenter til at se ud. Pressefoto

En bygning, der samler folk både inde og ude

Bygningen tager sig ud ved sin præcise bygningsform og robusthed. Det særprægede ovalformede tag danner skærm omkring bygningen, der giver ly samt en nødvendig modstandsdygtighed overfor vejret og beskytter således både bygning og de besøgende.

Mod byen løfter taget sig og byder ankomsten velkommen. Med dette løft integrerer formen samtidig en naturlig adgang til en terrasse på taget, der tilbyder et attraktivt udsigtspunkt.

Den centrale del af bygningen under det ovale tag er tegnet som en krydsform. På denne måde skabes der forskellige rum og lommer både udendørs og indendørs, hvor folk kan mødes og samles. De små samlingspunkter under taget gør det store rum på havnen intimt og der vil altid være et sted, hvor man kan finde læ og sol.  

Ankomstrummet har udsigt og direkte adgang til udearealer mod syd, øst og vest. Rummet tænkes som et socialt sted, der naturligt danner ramme for foreningsliv og de aktiviteter, der foregår omkring huset. Bygningens udstillingsrum er alle fleksible og kan opdeles og inddeles i mindre rum afhængig af formidlingen, som pågår.

Et havlandskab i øjenhøjde

Bygningen falder naturligt ind i det eksisterende maritime miljø på Midtermolen i Assens. Omkring centeret skabes en stor åben moleflade, som bevarer en råhed fra områdets fiskerihistorie med skibsværfter og industripakhuse. Det blotlagte område giver på denne måde også plads til lys og udsigt udover havet og ind over byen og gør molen til en destination og et opholdssted for mange.

Udover de indre rum foregår fortællingen om den maritime verden også i land- og havlandskabet omkring centeret. Der etableres tre større bassiner som væves sammen gennem et stenrev og træbrygger. Det nye stenrev gennemskæres af små kløfter og undervandsdale, der skaber forskellige økosystemer. Her har alle mulighed for at gå på opdagelse og lære gennem sanserne – røre, dufte og se ned på havets levende bund.

Det har været undervejs siden 2018. Sådan kommer det nye Kyst- og Lystfiskercenter til at se ud. Pressefoto

Om 3XN


På tværs af forskellige typologier og skalaer er 3XNs arbejde drevet af overbevisningen om, at arkitektur bør give noget tilbage – til mennesker, til samfund og til vores planet. Siden grundlæggelsen i Aarhus i 1986 har tegnestuen specialiseret sig i transformationsprojekter: projekter, der giver forældede strukturer ny form og karakter, som forvandler stillestående kvarterer til blomstrende kulturelle samlingspunkter, eller som forener forskellige organisationer til samarbejdende fællesskaber. En forpligtelse til de højeste standarder for bæredygtighed og design forener tegnestuens portefølje. Design og ydeevne er ikke i modstrid med hinanden, men forbedrer og former hinanden løbende.

Blandt 3XNs mest profilerede projekter er Olympic House – Den Internationale Olympiske Komités (IOC) hovedkvarter i Lausanne (Schweiz); det nye Fish Market og Quay Quarter Tower i Sydney (Australien); samt Royal Arena og Den Blå Planet i København (Danmark).

Med kontorer i København (hovedkontor), Stockholm, Sydney, New York og London giver 3XNs globale praksis et mangfoldigt perspektiv, der giver større dybde til deres holistiske metode, som prioriterer adfærd, nysgerrighed og cirkularitet.

Kilde: Bl.a 3XN GXN og DETBLÅ