Gennemløber-blink: – Hvorfor dog?

Det er efterhånden mange år siden de første gennemløbs-agn blev kastet ud i de danske fiskevande. I starten skeptisk betragtet af mange, nu er de ikke til at tænke væk længere – hverken når det gælder havørredfiskeri fra kysten eller når det gælder guld- og regnbueørreder i P&T-vandene. I corona-tiden fik de et gevaldigt spring opefter idet mange skulle ud i den friske luft med fiskestangen.

– Lad nu være med at droppe de “gammeldags” blink, woblere og spinnere

Lad det være sagt straks: – Er du godt tilfreds med dine spinnere, blink og woblere, så fortsæt bare med det. Er man dog bare lidt interesseret i nyt på grejfronten, så køb et par gennemløber-blink næste gang du er hos grejhandleren.
De er nemlig sjove at fiske med, og man oplever næsten aldrig at tage hjem fra et P&T-vand uden fisk i posen, når man har haft et gennemløber-blink i vandet.
Gennemløberblink har en helt speciel gang i vandet og nogle af dem står nærmest stille, og bevæger sig fortsat som en drøm.
Man stikker linen igennem den ved at starte i den “lette” ende af gennemløberblinket, sætter en eller to små perler på og binder trekrogen eller enkeltkrogen på linen.

Perlerne har to fordele:

1. De skåner knuden

2. De skåner lakken mod at blive gnavet igennem af krogen.

Når man får fisk på krogen så er det typisk at selve gennemløber-blinket bare suser op og ned på linen og ikke, som ved “normale” blink, nærmest kan virke som et “brækjern”, der kan ryste krogen ud af kæften på fisken.

Igen er det vigtigt at krogen er skarp – skift trekrogen efter max. 2-3 ture ved fiskevandet. Og nej, de kan ikke slibes skarpe mere. Trekroge og enkeltkrog idag er “kemisk” skærpede – det får man ikke på plads med en slibesten fra 80`erne mere. Når jeg bruger trekrog, så er den næsten altid forsynet med en springring – det gør, at krogen ikke sidder “stift” men kan bevæge sig frit.

Start bare med at gå efter tilbuddene

Man kan købe gennemløber-blink fra ca. 60-70 kroner og nedefter. Køb hellere et par af de billige først, og se om det er noget for dig. Gælder det P&T, så er de bedste erfaringer jeg har lavet, ganske enkelt med pang-farver som eks. pink, guld, rød, hvid, sort. Måske hænger det en smule sammen med de farver, der findes hos PowerBait som vel nok er den mest anvendte “fiske-dej” overhovedet på denne klode. Mere om PowerBait på et senere tidspunkt. Hvad vægten angår, så går jeg helst ikke under 5 gram – 7. gram og opefter er gode at kaste med. Ind i mellem skal man langt ud for at nå fiskene og så kan en 10 eller 15 gram gennemløber være en stor fordel. Jeg er ikke absolut tilhænger af 2-3 grams gennemløbere. Man når ikke ret langt ud med dem og krogen er tilsvarende lille og det kan efter min mening betyde mistede fisk.

Sjovt nok er det sjældent at en aborre eller gedde tager gennemløberen. Her er det fortsat spinner, blink og wobler, der er min favoritagn.

Sådan monterer/binder jeg gennemløber-blinket på linen. Foto: Erik Egvad Petersen